oporavak od carskog reza
Posle carskog reza

Oporavak od carskog reza

Kako ćete se osećati nakon carskog reza?

Carski rez je veliki abdominalni hiruški zahvat, ozbiljniji od većine operativnih zahvata i oporavak se ne može porediti sa vaginalnim porođajem. Samim tim, nekoliko dana nakon njega, osećaćete veoma jak bol. Bez obzira na jake lekove protiv bolova, prvih dana nećete puno toga moći sami da uradite. Odmah nakon operacije će vas prebaciti u krevet, nemojte pokušavati da sami ustajete i kad vam se učini da možete, jer lako možete da se onesvestite.

SAVET: Kada imate potrebu da kašljete ili kinete, najbolje da rukama pridržavate ranu. Mnoge žene kažu da im je u periodu nakon porođaja, jako puno pomoglo nošenje steznika koji je čvrsto držao ranu.

U porodilištu se nakon carskog reza ostaje duže, uglavnom četiri do pet dana, ne računajući dan operacije. U drugim zemljama je taj period kraći, negde se čak porodilja otpušta iz porodilišta 24 sata nakon operacije, posebno ako ima pomoć kod kuće. Uglavnom je potrebno otići u porodilište sedam dana nakon porođaja da se izvade konci, osim ako ih ne izvade još pred otpust u porodilištu.

 

Brz oporavak posle carskog reza

  • Kada vam u porodilištu dozvole, počnite da jedete. Do tada pijte kada osetite žeđ. Imajte spremne neke grickalice koje će pomoći da održite nivo energije i premostite periode između dva obroka.
  • Iako će vam se činiti preteško, krećite se što više. Žene koje se budu kretale u prvim danima nakon porođaja, oporaviće se dvostruko brže (ista je situacija i nakon vaginalnog porođaja).
  • Važno je da se što više krećete i da biste izbegli zatvor. Opstipacija je čest problem nakon porođaja, a ležanje će samo pogoršati stanje. Nakon carskog reza se ne očekuje da prvih dana imate stolicu zbog klistiranja i toga što nećete jesti pre i nakon operacije neko vreme (osim ako ste imali hitan carski rez).
  • Kako bi izbegli zatvor, važno je i da jedete hranu bogatu vlaknima. Verovali ili ne, žvake mogu da pomognu da creva ponovo počnu da rade.
  • Čaj od nane dosta pomaže nakon operacije i protiv gasova, ali on istovremeno smanjuje količinu mleka koja počinje da se proizvodi, u nekim zemljama ga preporučuju, dok je kod nas mala verovatnoća da će vam neko spremati čaj po želji u porodilištu.
  • Rana će mnogo brže zarastati kada se na njoj ne bude nalazio zavoj. Tada će vam biti lakše i da se tuširate i pratite kako rana zarasta.
  • Pratite zarastanje rane na ogledalu svakodnevno. Prvi znaci novog bola, crvenila ili curenja iz rane su znak da nešto nije u redu i da se obratite lekaru. Posebno ako dobijete i temperaturu ili groznicu.
  • Svakodnevno je važno da vodite računa da je rana oprana i osušena. Nežno tapkajte ranu najbolje pamučnom pelenom ili flanelskom krpom prvih dana da je osušite. Nemojte koristiti peškir jer frotir može da bude grub za ranu.
  • Najbolje je da prvih mesec dana nosite mekan pamučni donji veš čiji je šav ispod ili iznad rane od carskog reza.
  • Ako je u toku bio vaginalni porođaj, ali ste zbog komplikacija morali na hitan carski rez, nekoliko dana nakon porođaja može da se dogodi da vas boli tkivo perineuma i vagine. Ali ovaj bol bi trebalo da prestane uz lekove za bolove koje ćete svakako piti zbog rane od carskog reza.
Booking.com