Opadanje kose posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja

 

Ukoliko ste tokom trudnoće imali gušću i bujniju kosu nego inače, posle porođaja će se situacija verovatno značajno promeniti. Do ovoga obično dođe u toku prva tri meseca nakon porođaja.

 

Zašto gubim kosu?

Ne brinite, nećete oćelaviti, mada vam sigurno u nekim trenucima deluje da ste na dobrom putu.

Kosa, odnosno njen najveći deo, uglavnom sledi uobičajenu fazu rasta i opadanja. Tek oko 10 odsto vlasi je u fazi mirovanja – ima dug vek i retko opada. Međutim, drugo stanje sve to promeni. Tokom trudnoće, visok nivo estrogena može da produži život najvećeg procenta vlasi, zbog čega ona opada mnogo ređe nego obično. Tih devet meseci kosa je bujna, sjajna i brzo raste.

Kada se porodite, nivo estrogena naglo se vraća u normalu i kosa počinje mnogo brže da opada. Na uobičajeni tempo rasta i opadanja, vaša kosa vratiće se za oko godinu dana posle porođaja.

Dobra vest je da će, ukoliko ste tokom trudnoće imali pojačanu maljavost i na drugim delovima tela, sve to u roku od šest meseci opasti, i ponovo početi da raste uobičajenim tempom.

 

Ima li pomoći kod opadanja kose?

Ovo opadanje kose nema veze sa vitaminima niti preparatima za negu koje koristite, pa nećete mnogo moći da utičete na proces. Prihvatite to kao deo promena kroz koje vaše telo prirodno prolazi nakon što je obavilo jedan veliki posao. Najbolje što možete je da eksperimentišete sa frizurama i pronađete onu koja je praktična, a koja ujedno čini da vaša kosa deluje gušće.

 

 

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu - Opadanje kose nakon porođaja

(da bi mogli da pristupite forumu, čitate tuđe postove ili učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)

Booking.com