Izlozba Zan Pol Gotje
Izložba Žan Pol Gotjea u Beogradu

Beograd ima čast da u Muzeju savremene umetnosti bude predstavljena izložba venčanica slavnog francuskog dizajnera Žan Pol Gotjea. Zaista neću ulaziti u politički kontekst ove izložbe, te da li joj je bilo mestu u ovom ili Muzeju primenjene umetnosti. Ono što je zapravo važno da istaknemo, jeste da je velika prilika da izbliza vidite ove kreacije i materijale, te ne biste trebalo da je propustite.

Kuriozitet je da se u okviru izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” nalazi osam venčanica poznatog dizajnera koje su po prvi put predstavljene.

Izložba Ljubav je ljubav

Izložba „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve“ 

Izložba je otvorena 28.11.2020. godine i u Muzeju savremene umetnosti Beograd je možete videti još tačno dve nedelje, odnosno do 14.02.2021. godine. Postavka se sastoji od ukupno 38 venčanica kreiranih u poslednjih 30 godina. Na izložbi su predstavljene Gotjeove venčanice, kreirane od 1990. godine, uključujući i 8 novih, koje do sada nisu viđene.

Ova izložba je finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi. 

Izložba Ljubav je ljubav
 
“Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode”- izjavio je kustos Tijeri -Maksim Lorio.  

Izložba Ljubav je ljubav
Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam venčanica Žan Pol Gotjea koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost. (Izvor: MSU)

Izložba Ljubav je ljubav

Obilazak muzeja sa decom

Moram javno da pohvalim Muzej savremene umetnosti, jer vam, za razliku od Narodnog muzeja niko neće disati za vratom na svakom koraku i opominjati decu čak i onda kada apsolutno ne ugrožavaju nijedan eksponat.

Sa druge strane, ništa nije ograđeno, lako je dostupno, te ako mislite da dete neće držati distancu i da će pokušati da dodiruje materijale, bolje je da razmislite o obilasku ili pak povedete računa da umetnost ostane netaknuta.

Izložba Ljubav je ljubav

Stalna postavka Muzeja savremene umetnosti

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve je izložena na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 - 2019., ali u redukovanom izdanju.

 Ulaznice za izložbu

Cena ulaznica za izložbu je 600 dinara, a karte možete kupiti i online. Obzirom na epidemiološke mere, predviđena je kupovina karata na svakih sat vremena, ali rekla bih da nisu više velike gužve, te ne morate brinuti o tome da li ćete na licu mesta naći ulaznicu.

Ulazak u Muzej savremene umetnosti je besplatan svake prve srede u mesecu. Stoga, ako u sredu 03.02.2021. godine želite, možete iskoristiti ovu povoljnost.

 

Radno vreme muzeja je od 12 do 20 časova. Muzej je utorkom zatvoren za publiku, a vikendom je organizovano i stručno vođenje kroz izložbu.

Pročitajte još: Istorija venčanica u beloj boji

Izložba Ljubav je ljubav

Izložba Ljubav je ljubav

 Fotografije: privatna arhiva

*Svako kopiranje, korišćenje i umnožavanje teksta i fotografija je strogo zabranjeno!