Blizanci kod kuce
Prvi dani beba blizanaca

Novorođeni blizanci

Ukoliko blizanci nisu prevremeno rođeni i nemaju zdravstvenih problema, posle rođenja i pregleda smeštaju se u boks sa ostalim bebama. U protivnom ih neonatolozi smeštaju u inkubator kako bi dobili adekvatnu medicinsku negu.

Dojenje blizanaca

Sa podojima počnite što pre, čim se steknu uslovi za to. Krenite prvo da dojite jednu bebu po podoju, pa naizmenično, sve dok ne dođete u fazu da možete da dojite blizance istovremeno. 

Najlakši način da dojite dve bebe je tako što ćete ih držati pod pazuhom, a da im glavice budu jedna do druge.

Kao i kada dojite jednu bebu, pri svakom podoju menjajte strane, jer možda u dojkama nemate istu količinu mleka.

Ukoliko su blizanci prevremeno rođeni, neko vreme (možda i par meseci) provešće u inkubatoru. Ovo otežava situaciju da uspete da održite svoje mleko i uspevate dovoljno da se izmlazate za obe bebe.

Pročitajte više: Hranjenje blizanaca u isto vreme

Hranjenje adaptiranom mlečnom formulom

Obično majke nemaju dovoljno mleka da od prvog dana samo doje svoje dve bebe. Tada se savetuje da jednoj bebi daju adaptiranu mlečnu formulu, a da drugu doje i menjaju svaki podoj kojoj bebi daju da sisa, a kojoj flašicu.

Dojenje ima mnogo prednosti jer je daleko zdravije, ali i jeftinije od kupovine adaptirane formule.

Ako bebe hranite na flašicu, biće vam potrebno puno flašica, sterilizator i grejač za flašice ili termos boca za toplu vodu. U suprotnom ćete previše vremena gubiti na pranje, iskuvavanje, grejanje, a kada brinete o dve bebe, svaki minut uštede je dragocen.

Ritam hranjenja blizanaca

Kada su blizanci u pitanju, uvek se savetuje da ipak probate da ih uobročite. Vaš odmor u međuvremenu je dragocen koliko i briga o bebama. Hranjenje jedne bebe, koja se javi da je gladna, nastavite hranjenjem i druge bebe, koja još nije tražila da jede ili spava. A možete ih hraniti i istovremeno. Ovako će se bebe ubrzo uskladiti i tražiti istovremeno da jedu. Samim tim imaćete i ritam odmora i drugih aktivnosti, kada bebe ne jedu i spavaju.

Nega blizanaca

Najbolje je, ako je moguće, da kupanje obavljate kada imate još nečiju pomoć. I kupanje jedne bebe se lakše obavlja u paru, a o dve bebe i da ne pričamo.

Tokom dana ćete, da biste presvukli jednu bebu, drugu morati da ostavite u krevecu, kolicima, ležaljci ili ogradici.

Spavanje blizanaca

Blizance u početku možete držati u jednom krevetiću, ali već posle mesec, do tri meseca, trebalo bi da svaku bebu smestite u svoj krevetić.

Potrudite se da ih ne navikavate da se uspavljuju u naručju, jer ćete ubrzo doći u fazi kada to nećete moći da postignete.

Pročitajte više:

Save

Save

Save