tata i dojenje
Tata i dojenje

Istraživanja pokazuju da su žene koje uspešno i duže doje one koje su imale podršku partnera da počnu i nastave sa dojenjem.

Šta tate treba da znaju o dojenju? 

Sastav mleka vaše partnerke je savršena mešavina hranljivih sastojaka za bebu i najbolja hrana koju vaša beba može da dobije. Majčino mleko će joj omogućiti bolji imunitet i zaštitu od mnogih infekcija tokom prvih meseci. 

Bebe koje nisu dojene, sklonije su plućnim infekcijama, upalama ušiju i problemima sa stomačnim virusima i organima za varenje uopšte. 

Dojenje najmanje tri meseca pomaže da se beba zaštiti od infekcija tokom cele prve godine života.

Čak i ako partner uspe da doji samo nekoliko nedelja to ima benefite za bebu. Preporučuje se isključivo dojenje tokom prve polovine godine bebinog života uz postepeno uvođenje čvrste hrane sve do prvog rođendana. Bebe koje nisu dojene imaju više šanse da razviju gojaznost i dijabetes kao odrasle osobe.

Osim toga, dojenje je besplatno i mleko je uvek, kada je mama tu, dostupno bebi. Bebe hranjene majčinim mlekom imaju ređe probleme sa zatvorom, kako sada, tako i u odrasloj dobi.

Zašto je dojenje najbolji izbor za vašeg partnera?

Pored toga što dojenje ima brojne prednosti za vašu bebu, ono dugotrajno štiti i zdravlje vašeg partnera. Ukoliko doji najmanje šest meseci, majka značajno snižava rizik da oboli od karcinoma dojke, raka jajnika, osteoporoze, bolesti srca i da ima problem sa gojaznošću.

Tokom dojenja se luči oksitocin, hormon sreće i majka i beba razvijaju bliskost, a štiti i od postporođajne depresije. 

Budite sigurni da postoji još mnogo načina osim dojenja na koji možete da se vežete za bebu. Nemojte se osećati loše i izostavljeno kada majka doji bebu. 

Osećam se ostavljeno kada moja žena doji bebu

Normalno je da se osećate napušteno jer ste koliko god bili prisutni, opet isključeni i to je stvar koja je rezervisana za mamu i bebu. Nedostaje vam partner i vreme sa njim na koje ste navikli. Ali znajte da je to samo privremeno. Uskoro ćete i vi biti uključeni u život oboje i možete imati podjednako zanimljivo i aktivno provedeno vreme sa bebom.

Šta vi možete da uradite da bi se povezali bolje sa bebom:

  • Probajte kontakt koža na kožu. Tako će se i vama početi da se luči oksitocin, koji se luči kod majke tokom dojenja.
  • Držite bebu i pričajte joj šta ste radili tokom dana, kako vam je bilo na poslu, držite je na 20 do 30 centimetara udaljenog lica od vašeg lica, kako biste mogli da imate kontakt očima. Vaša beba neće razumeti šta govorite, ali će joj prijati zvuk vašeg glasa.
  • Majka može da pumpicom izmuze mleko i da vam da vi nahranite bebu jednom ili dvaput dnevno. Možete nekada isplanirati da je zamenite tokom noći ili da može da ode negde na nekoliko sati dok vi hranite i čuvate bebu.
  • Možete držati bebu da podrigne svaki put nakon podoja. 

Razgovarajte sa partnerom o tome koliko želite da bude uključeni i kako se osećate. Nekada su i majke te koje su ljubomorne na vaš odnos sa bebom, ali im je teško da to priznaju. Nemojte se povlačiti u stranu, već se potrudite da vaša nova porodica funkcioniše. 

Veoma je važno da budete podrška svom partneru tokom perioda dojenja jer je najčešće početak naporan i težak za majku čak i kada joj to nije prvo dete. 

Preuzmite na sebe deo kućnih poslova i pripremu hrane. Možete joj dodati vodu i užinu dok doji ili pomoći da bolje namesti jastuk. Dodatni par ruku je nekada najbolja pomoć kada imate bebu.