kalendar razvoja bebe
Kalendar razvoja bebe - 40. nedelja

Beba 9 meseci 4. nedelja

Do prvog bebinog rođendana, sigurno ćete imati priliku da iskusite kako izgleda bebin strah od razdvajanja. Ovo je potpuno prirodna pojava, jer je najveći strah koji beba ima i kog postaje svesna negde od sedmog meseca, upravo taj da će ga majka ostaviti.

Kada dete krenete da adaptirate na vrtić ili odvedete kod nepoznate osobe, ono će krenuti ka igračkama, još uvek je u fazi da ne zna da se igra sa drugom decom, ali će povremeno proveravati da li ste vi u blizini. Onog trenutka kada vas više ne bude videlo, ono će glasno plakati ili će samo jecati tiho, a kada se vratite moguće je da će pokazivati pomešana osećanja – sreće što ste došli, tuge i besa što ste odlazili.

Razvoj devetomesečne bebe – 4. nedelja

Normalno je da beba u ovoj fazi na nepoznate ljude reaguje tako što će pokazati interesovanje za igru, ali i tako što će biti oprezna i sakriti se u vašem naručju. Nemojte forsirati bebu da mora da komunicira sa nekim sa kime ne želi. Pustite je da se opusti, dajte joj vremena da ispita okolinu i shvati da je nećete napustiti.

Druženje sa devetomesečnom bebom – 4. nedelja

Ako do sada niste, ovo je idealno vreme da bebu konačno uključite u porodične obroke, da jede individualno. Važno je da postavite sto, kao što inače radite, a bebi dozvolite da iskaže šta bi pre jela. Nemojte insistirati da završi sve ili uopšte jede, ali neka bude uz vas i posmatra sa svog mesta, iz stolice za hranjenje, ne iz  krila, kako ostatak porodice jede.

Kada god je moguće, hranite bebu u njenoj stolici bez igračaka, a posebno bez televizora ili mobilnog telefona. Posvetite se bebi tada tako što ćete joj pričati, praviti zvučne efekte kašikom i slično.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Beba će sada znati da vam maše kada odlazite ili dolazite. Možda će mahati i drugim ljudima na ulici.

Veoma je verovatno da će negodovati pri postavljanju u auto sedište, ali to nije slučajno nije razlog da je držite u krilu dok se vozite ili ne vezujete pravilno. Oko nekih životno važnih stvari ne smete praviti kompromise.

Jedino što možete da preduzmete kada beba negoduje jeste da joj pričate, najavljujete kako će sada morati da sedi u svom sedištu dok se negde vozite; kako ćete morati da je stavite u kolica, da biste otišli u kupovinu; kako znate da joj se ne dopada da bude vezana, ali to mora da bi je čuvalo.

Mama devetomesečne bebe – 4. nedelja

Ovo nije period u kome možete praviti velike planove da biste se osećali bolje. Probajte sa nekim jednostavnijim trikovima koji će vam dati energiju i oraspoložiti vas:

·         Ako ste u mogućnosti, lezite u kadu uz sveće na pola sata u miru i tišini.

·         Čitajte knjige – čitajte ono što vam u ovom trenutku prija bez obzira koliko je možda laka literatura u pitanju. Čak će vas i bajke za decu odvući u neki drugi svet i oživeti vaš intelekt.

·         Priuštite sebi manikir ili feniranje, bilo u salonu ili kod kuće. Vežbajte šminkanje. Učinite da se osećate drugačije i sveže.

·         Joga je uvek dobro rešenje za opuštanje i istezanje tela.

·         Prošetajte kad god ste u mogućnosti. Možda vam se po lošem vremenu ne izlazi sa detetom napolje, ali šetnja će vam veoma prijati da se osećate bolje.   

Prethodna nedelja: 39. nedelja

Sledeća nedelja: 41. nedelja