prva kontrola u domu zdravlja
Prva kontrola bebe u savetovalištu

Prvi odlazak u dom zdravlja sa novorođenčetom

Na prvu kontrolu u dom zdravlja, ukoliko ranije nije bilo potrebno, vodićete dete kada napuni mesec dana. Pregled se obavlja u savetovalištu za bebe, odvojenom delu doma zdravlja, kako se zdrava deca ne bi mešala sa bolesnom.

Ponesite torbu sa bebinim stvarima u kojoj će između ostalog biti:

  • 2 tetra pelene (jedna da stavite ispod bebe kada je presvlačite i druga da je stavite na vagu za merenje i doktorov sto, pre nego spustite bebu),
  • 2 jednokratne pelene (tražiće vam da bebu pre ulaska kod lekara presvučete u čistu pelenu, ali može se desiti da se beba ukaki baš u vreme pregleda, pa će biti potrebno da opet menjate pelenu).

Zdravstvena knjižica za bebu

Za prvu kontrolu u domu zdravlja nije neophodno da imate bebinu zdravstvenu knjižicu. Zapravo, to nije uvek ni tehnički izvodljivo, zbog potrebnih dokumenata koje prethodno trebate izvaditi da bi došli do zdravstvene knjižice.

Na kontrolu sa mesec dana, pa čak i onu narednog puta (raspitajte se u svom domu zdravlja da li je dozvoljeno), možete doći sa zdravstvenom knjižicom majke. Bitno je da zdravstvena knjižica bude uredno overena.

Pored toga, ponesite obavezno i bebinu otpusnu listu iz porodilišta.

Otvaranje kartona bebe u ambulanti

Otvaranje bebinog kartona ćete obaviti na šalteru kod medicinske sestre. Ona će podatke koje bude imala preneti iz bebine otpusne liste (datum rođenja, težinu, dužinu, ocenu na rođenju), zatim će uz vašu pomoć popuniti ostatak podataka (Vaše, partnerovo ime, zanimanje, podatke druge dece).

 

Izbor pedijatra u domu zdravlja

Prilikom otvaranja kartona, potrebno je da se odlučite i za pedijatra koji će voditi Vaše dete do polaska u školu. Dobro bi bilo da se raspitate kod prijatelja, rodbine, u komšiluku, kog pedijatra bi bilo dobro da odaberete. Ako imate starije dete, verovatno ćete se odlučiti za istog pedijatra.