Nema povezanosti između vakcinacije i autizma

Ima li veze između vakcinacije i autizma?

Veoma često u javnosti se pominju naučne studije koje se bave potragom za vezom između MMR vakcina (protiv morbila – malih boginja, zauški i rubeole) i autizma kod dece.

Ova vakcina dovedena je u vezu sa autizmom nakon jedne studije Endrua Vejkfilda objavljene u časopisu The Lancet 1988. godine. U tom momentu, mediji su predstavili studiju kao senzacionalno otkriće, ali se ubrzo ispostavilo da je Vejkfild manipulisao podacima i da je zaključak studije lažiran i netačan. The Lancet je kasnije povukao taj članak, a uredništvo je objavilo da je bilo prevareno. Vejkfildu je zabranjeno da se bavi medicinom u Velikoj Britaniji.

Zbog ovih dešavanja, veliki broj istraživača usmerio je svoj rad upravo na ispitivanje postojanja veze između autizma i MMR vakcine, ali do danas ta veza nijednom nije potvrđena.

Međutim, i pored toga, broj vakcinisane dece u mnogim državama značajno je opao zbog roditeljskog straha. Posledice toga bile su tragične. Nakon mnogo decenija u mnogim zemljama došlo do epidemija ovih bolesti koje su uzrokovale teške zdravstvene probleme i smrt velikog broja dece.

Čak i u Srbiji povremeno među vrtićkom decom izbijaju manje epidemije malih boginja, koje mogu (a ne moraju) ostaviti trajne posledice na zdravlje obolele dece.

Više o MMR vakcini, kao i malim boginjama, zauškama i rubeoli pročitajte u posebnom tekstu.

 

 

 

Save

Save

Save