Koliko je sna potrebno jednom tinejdžeru?

 

Koliko je sna potrebno jednom tinejdžeru?

Istraživanja su pokazala da veliki broj tinejdžera spava manje od preporučenih minimalnih osam sati dnevno. Ono što je zabrinjavajuće je da ih roditelji na svojevrstan način podržavaju u tome i ne shvataju ozbiljnost posledica koje nosi ovakvo ponašanje deteta.

 

Posledica tehnološkog razvoja

Razvoj novih tehnologija, doprineo je i tome da deca ne mogu da zamisle uspavljivanje bez televizora, muzičkog uređaja, mobilnog telefona i MP3 plejera.

Mnoga deca pod jastukom ili pored kreveta drže upaljen mobilni telefon i noću odgovaraju na sms poruke, razgovaraju telefonom i tako nekoliko puta prekidaju san u toku noći. Čak i ukoliko spavaju dovoljno vremenski, ona ne mogu biti odmorna ako nisu spavali opušteno, iščekujući poziv ili poruku.

Bitno je spavati u kontinuitetu i imati faze dubokog sna.

 

Problemi dece zbog nedostatka sna

Deca, a čini se sve češće i roditelji, ne shvataju da su posledice manjka sna veoma ozbiljne. Tinejdžer koji je spavao manje od preporučenih 8-9 sati u toku noći je sutradan razdražljiv, nervozan i dekoncentrisan.

Koliko je sna potrebno dnevno detetu:

   

0 - 3 meseca

16 - 19 sati

3 - 12 meseci

12 - 15 sati

1 - 3 godine

13 sati

4-6 godina

12 sati

7-10 godina

9 - 12 sati

11 i više godina

8 - 9 sati

   

Još jedan od problema, koji se javlja kao posledica nespavanja, je sklonost ka gojaznosti, pa tu adolescenti, posebno devojčice, upadaju u novu zamku držanja neprimerenih dijeta i loše ishrane, ne uviđajući da nije problem u hrani.

Neispavanost dovodi i do sklonosti ka povredama i lošim rezultatima u školi. Dekoncentrisano dete ne može da dobro interpretira čak ni odlično savladano gradivo.

 

 

 

 

 

 

Save

Save