dete odbija da kaki i sakriva se
Dete odbija da kaki i sakriva se

Poštovani,
Pročitala sam dosta saveta na ovu temu koje ste davali drugim mamama. Dečak ima 2 i po  godine. Pre mesec dana smo skinuli pelene i odbija da kaki. U principu, mislim da nije ni bio spreman pošto se sakrivao u ćosak kad kaki i pelena nije bila suva. Sam proces sa piškenjem je prošao super - trajalo je tri dana. Ostavili smo pelenu za noć i dnevno spavanje (kada ga u toku noći stavim da piški budi se suv). Kakenje odbija i obavlja ili u pelenu koju mu stavimo za tu namenu ili u gaće (bukvalno kad ne kaki dva dana ja ga ohrabrujem i na to samo da obavi). Sad se dešava i po 4 dana da ne obavi i to je za sada najduže - da li mislite da bi pomoglo potpuno vraćanje u pelene ili da istrajemo? Probali smo i igračke da stavljamo i ja sam ga zvala da vidi kad obavim.
Unapered hvala.
Pozdrav

Odgovor psihologa: Dete odbija da kaki i sakriva se

Poštovana,

Problem sa ostipacijom (zadržavanjem stolice) je dosta često u tom  uzrastu, a razlozi za to mogu biti raznovrsni. Ukoliko je pre skidanja  pelena imao redovne i uredne stolice, najverovatnije jeste da je  razlog zadržavanja stolice psihološke prirode.
U razgovoru sa roditeljima na ovu temu, veći se akcenat stavlja na  odnos majka-dete, ispituje se dinamika odnosa, privrženost, stil  vaspitanja i uspostavljene navike, kao i roditeljski odnos prema  situaciji zadržavanja stolice.
Ono što prvo možete da se zapitate povodom ove teme jeste, koju poruku  vi roditelji šaljete detetu što se ove teme tiče, kao i koja je  "dobit" deteta iz cele ove situacije (npr. pojačana pažnja i  fokusiranost roditelja).

Prevazilaženje ovog izazova je veoma individualno, te Vas podstičem da  se, ako dete i dalje zadržava stolicu, obratite stručnjaku koji Vam  može biti podrška da što pre ovo prevaziđete.

Tu sam da Vam pomognem da pronađete adekvatnog stručnjaka. Ukoliko  procenite da Vam je to potrebno pišite mi na  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i radu ću Vas povezati.

Srdačno Vas pozdravljam i čuvajte se,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

 

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Pitajte stručnjaka

More Articles