Kada se obratiti za pomoć defektologu
Kada se treba obratiti defektologu?

Poštovana,

Zanima me kada je najbolje da se obratimo defektologu? Da li postoji pravo vreme i da li je potrebno da sačekamo određeni uzrast, ako nam se čini da dete sa detovim razvojem nije sve u redu.

Hvala unapred!

Kada se javiti za procenu deteta? - odgovor defektologa

Poštovani,

Ne postoji „najbolje vreme“. Najbolje vreme je čim Vi, kao roditelji, osetite zabrinutost ili sumnju, da nešto nije kako bi trebalo da bude. Takođe, ne postoji pitanje koje vi kao roditelji možete da postavite, a da je suvišno. Čvrsto verujemo u prevenciju i edukaciju, te se izuzetno veselimo kada nam se roditelji obrate za savet, jer osećaju zbunjenost ili zabrinutost, a mi ih u daljem razgovoru razuverimo i potvrdimo im da je ipak sve u redu. Te osmehe kada odlaze od nas umireni, ne možemo nadomestiti ničim drugim. Ako se, ipak, pokaže da dete u nečemu kasni ili odstupa od pravilnog razvoja, onda je rana intervencija najbolje rešenje, do kojeg možemo doći.

U ranom periodu (0 do 3 godine), mozak deteta je još uvek „plastičan“, odnosno, spreman da se menja i oblikuje spram inputima koje dobija iz spoljašnje sredine. U ovom ranom uzrastu, učenje se odvija mnogo lakše i brže, nego kasnije. Takođe, zahvaljujući ranom dobu deteta, moguće je i lakše prilagoditi plan tretmana tako da roditelji budu maksimalno vremenski uključeni u isti, što je najvažniji činilac uspeha, ako uzmemo u obzir naš partnerski odnos sa roditeljima, praksu okrenutu porodici, koju negujemo i činjenicu da roditelji nikada nisu problem, nego rešenje. Tako da, svako vreme u kom roditelj oseti potrebu za savetom, odgovorom ili podrškom jeste najbolje vreme. Svakako, preporuka je da se roditelji jave što je ranije moguće, odnosno, onda kada se jave prva pitanja i prve sumnje. Ukoliko utvrdimo da razloga za sumnju nema, i dalje smo tu, kao savetodavna i edukativna podrška roditeljima i neurotipične dece i dece sa poteškoćama u razvoju.

Srdačan pozdrav,

Jasenka Lazić, defektolog

Defektologu pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanja defektologa možete pročitati OVDE!

Pitajte stručnjaka

More Articles