gojaznost kod decaka
Dečak ima 10 godina i višak kilograma

Poštovani,
Dečak ima 10 godina, 151 cm visok i težina 54 kg.
Već duže vreme imamo problem sa gojaznošću. Pre skoro godinu dana su nas uputili kod nutricioniste. Imao je 43 kg. Zbog situacije sa korona virusom kod nas u mestu više ne radi nutricionista. Nikakve rezultate i analize mu nisu rađene. Dobili smo savet samo da jede koliko može u dlan da mu stane ugljenih hidrata.
Hleb je maltene izbacio, a kilogramu se i dalje gomilaju.
Da li je potrebno proveriti mu neke rezultate, analize i koje? U porodici moja baka ima dijabetes tip 2. Koje dalje smernice da koristimo u ishrani dok ne budemo mogli ponovo da odemo kod našeg nutricioniste? Da li treba pregled još nekog stručnjaka?

Odgovor:

Poštovana,
Dete od 10 godina je još uvek u razvoju, mada po svim standardima bi morao imati 15 kg manje. Svakako treba proveriti osnovne biohemijske analize, uraditi hormonski status štitne žlezde, test opterećenja glukozom sa insulinemijom kako bi se imao bliži pregled problema. U slučaju odskakanja od normale, treba angažovati i dečijeg endokrinologa.
Pored ishrane neophodno je da se dete svakodnevno bavi fizičkom aktivnošću 45-60 minuta dnevno. Kod preporuka unosa namirnica treba voditi računa da bilo koja dijeta ne bude restriktivna tj detetu od 10 godina su neophodne 3 porcije mleka ili jogurta dnevno, dve porcije voće, dve porcije povrća i 1-2 porcije proteina. Nemojte izbacivati samo hleb, nego povesto računa da li unosi previše slatkiša, masnoća, pa i samog voća. Nemojte mu dozvoliti da sipa jelo dva put. Jer bilo koja namernica u prevelikoj količini može napraviti problem

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

 

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE

 

Pročitajte još:

Pitajte stručnjaka

More Articles