dete ima alergiju na kravlje mleko
Dete ima alergiju na kravlje mleko

Poštovana,
Imam dete od 20 meseci koje je alergično na proteine kravljeg mleka, dovoljno je da mu padne kap jogurta ili mleka na kožu i već tada pokaze reakciju. Ukoliko unese oralno, ospe se po licu. U prvoj godini je bio isključivo dojen, dok u drugoj godini pije HA formulu Aptamil (ujutru i uveče). Zanimaju me 2 stvari:
- Šta posle druge godine, ukoliko alegrija ne prođe? Biljna mleka trenutno koristim samo za kuvanje nekih jela za njega.
- Slučajno sam primetila da ukoliko su jela termički obrađena (pečena), a imaju malu količinu kravljeg mleka (npr kroasan ili neka pogačica/proja) tada ne pokazuje znakove alergije? Kako ovo objasniti,da li proces pečenja "uništava" proteine koji mu izazivaju alergiju?
Hvala,
Maja

Odgovor nutricioniste: Dete ima alergiju na kravlje mleko

Poštovana Majo,

Neke nutritivne alergije mogu da se gube nakon trećeg rođendena, zbog  toga je neophodno uvesti plan postepenog uvođenja namirnica na koje je dete bilo alergično.

Što se tiče termičke obrade, prilikom visokih temperatura dolazi do denaturacije proteina tj razbijanja strukture istih gde se oni zajedno sa mlečnom mašću skupljaju obično na vrhu posude. I ako je ovaj način konzumacije sigurniji za dete, opet ga uzimajte sa oprezom.

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

 

 

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pitajte stručnjaka

More Articles