Mirine lisnate kiflice

 

Sastojci:

Za testo:

1 kg mekog brašna

1 paketić kvasca (50 g)

2 kašičice soli

5 kašika ulja

1 jaje

2,5 dl mleka

2,5 dl vode

250 g margarina za premazivanje

Za fil:

Po želji – šunka, sir, belance, džem

 

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa kašičicom šećera i brašna, i ostavite da nadođe.

Od brašna, soli, kvasca i ostalih sastojaka zamesite srednje meko testo. Podelite ga na 16 loptica, svaku razvijte u okruglu koru i premažite margarinom. Ređajte po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru nemojte premazivati). Dobićete 2 gomolice sa po 8 kora. Pokrite ih krpom i ostavite 20 minuta da odmore.

Zatim svaku krpicu rastanjite oklagijom pa ih isecite na četiri dela, a onda svaki taj delić na još 6 delova. Dobićete dva puta 24 trouglića. Na svaki od njih stavite fil: parčence šunke, malo džema ili sir i belance. Zamotajte ih, stavite na podmazan pleh pa premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite kiflice u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 minuta na 220 stepeni Celzijusovih dok kiflice ne porumene.

 

 

Save

Save

Save