ciscenje u porodici
5 metoda za motivisanje porodice da svi učestvuju u čišćenju

Usled vanredne situacije zbog korona virusa svi smo primorani da se prilagođavamo. Nebitno je da li se prvi put susrećete sa poslom od kuće ili ne morate da radite, da li deca idu u vrtić, školu ili studiraju, posle dužeg vremena, svi ste prinuđeni da budete zajedno većinu vremena. Uz svu međusobnu toleranciju, neminovno je da dolazi i do rasprava, a dom je u mnogo većem haosu nego inače.

Dok svi koji nemaju mlađu decu pričaju o tome kako će ovo vreme iskoristiti da detaljno srede dom, vama je verovatno preselo da stalo proganjate decu da srede svoju sobu. Partnera verovatno opominjete da popravi onu kvaku već dva meseca, ali on uvek ima neki izgovor. Šta mislite o tome da probate druge taktike ubeđivanja da se kuća sredi?

Kako da svi pristanu da učestvuju u čišćenju?

1.     Pokažite im da kućni poslovi ne moraju da budu naporni

Neka sređivanje kuće bude zabavno:

  • Odvrnite muziku, dobacite im krpe i neka uzmu svoje korpe za skupljanje razbacanog.
  • Plešite.
  • Kreirajte igre poput igara bez granica ili potrage za blagom dok traže izgubljenje predmete.
  • Trkajte se ko će brže uraditi zadatak.
  • Napravite listu zadataka i štiklirajte ih.
  • Obećajte deci nagradu poput dužeg spavanja ili omiljenog slatkiša.
  • Budite kreativni.

2.     Prestanite da skupljate za ostalima

Jednostavno prestanite da skupljate za decom. Nemojte čistiti posle članova svoje porodice. Sve dok budu od vas očekivali da pokupite mrvice, sklonite njihov tanjir ili im namestite krevet, neće to sami činiti. Da li bi vi čistili da znate da će neko to uraditi za vama?

3.     Prestanite da deci sređujete sobu

Da li još uvek nameštate krevet svog deteta koje je starije od jaslenog uzrasta? Ako su vaša deca dovoljno velika da sama sređuju svoju sobu, svakako ih ostavite da to i urade. Roditelji  često nastavljaju da čiste sobu svog deteta, nekada i nakon punoletstva. Ovo je nešto što ne bi trebalo da radite. Ako su vaša deca dovoljno stara da sama mogu da sređuju svoju sobu, onda neka to bude njihova obaveza.

Ovde možete videti  kućne poslove prema uzrastu deteta – KLIK 

4.     Odvojite dan za sređivanje kuće

Ako inače ne radite i navikli ste da svakodevno pospremate, možda će vam se činiti da je premalo da se jednom nedeljno organizuje čišćenje kuće. Imajte na umu da nijedno preterivanje nije dobro. Podrazumeva se svakodnevno raspremanje dnevnog boravka, ali za sređivanje kuće je sasvim dovoljno da to obavljate jednom nedeljno. Efikasnije će biti, i kada su deca u pitanju, da ih ne opteretite svakodnevnim sređivanjem.

Nije vaša dužnost, a ni obaveza da znate da li je čista oprema za trening vašeg sina tinejdžera, kao ni gde su poslovna dokumenta vašeg supruga. Važno je da decu osamostalite tako da lakše podnesu samostalan život, kada do toga dođe. U međuvremenu, valjda želite više vremena za sebe ili za druženje sa njima. Ako samo vi budete čistili, neće vam ostajati vremena da se družite sa svojom porodicom.

5.     Kućni poslovi su porodična stvar

Potrudite se da objasnite deci da svi članovi domaćinstva moraju da doprinose zajednici kako bi kuća bila čista i uredna. Iznova tražite pomoć, opominjite ih, zahtevajte. Objašnjavajte im da je to nešto što jednostavno mora da se radi, kao i da se jede. To je proces koji će trajati duže vreme, dok ne usvoje zdrave navike. Nema svrhe da vičete, bacate se, negodujete. To ništa neće promeniti. Zahvalite im se kada sređivanje bude gotovo. Možda bi mogli i da zajedno popijete neki sok od ceđenog voća ili pojedete sladoled, a zatim gledate televizijski program ili odigrate neku društvenu igru.

Biće deci jasno koliko je prijatnije da borave u prostoru gde je sve uređeno i na svom mestu, a da znaju da su oni tome doprineli.

Pročitajte i:

Image by klimkin from Pixabay