Blizanci? Šta da očekujete od višestruke trudnoće

Po čemu se višestruka trudnoća razlikuje

Saznali ste da očekujete ne jednu nego dve bebe? Nositi blizanace ne mora da bude opterećenje.

Postoji određena romantičnost u vezi blizanaca. Zamišljamo odmah dvostruka kolica, u njima dve bebe koje nose identičnu odeću da naglasi njihovu sličnost. Divimo se roditeljima za preživljavanje tokom napornog perioda detinjstva. Ponosni otac i majka isijavaju ponos, jer su blizanci sami po sebi posebni, pa su kao roditelji dvostruko blagosloveni.

Česte komplikacije

Međutim, sa ovim blagoslovom ide i potreba za oprezom. Iako se blizanci uspešno rađaju svaki dan, nošenje blizanaca čini trudnoću visoko rizičnom i buduća majka mora da bude pod dodatnim nadzorom.

Problemi koji i inače mogu da nastanu u bilo kojoj trudnoći, u bliznačkoj trudnoći mogu da se jave ranije, s obzirom da se fiziološki odnos majke i ploda jasno razlikuje od jednostruke trudnoće. Na primer, ako žena koja nosi jednu bebu ima osećaj kao nema više mesta u njoj u osmom mesecu, zamislite šta majka koja nosi blizance mora da oseća već nakon šest meseci. Telo je preopterećeno i nastaje mogućnost da se blizanci rode prerano, jer telo veruje da nosi jednu, terminski zrelu bebu. Lekari su ti koji čine sve u pokušaju da se spreči prevremeni porođaj.

Ako očekujete blizance, možete pomoći sebi tako što ćete se upoznati sa nekim od najčešćih komplikacija koje mogu da nastanu tokom nastojanja da se odgodi prevremeni porođaj. Ovo je nekoliko stvari o kojima treba da razgovarate sa svojim lekarom:

- Lekovi: možda će biti potrebno da dobijete kortikosteroide koji će pomoći u jačanju pluća uskoro rođene bebe, radi pripreme za mogući preuranjeni porođaj.

- Hospitalizacija: možda će biti potrebno da provedete tokom drugog dela trudnoće određeno vreme u bolnici kako bi se bolje pratilo i vaše zdravlje i zdravlje vaše nerođene bebe.

- Mirovanje: mnogi lekari savetuju mirovanje (u rasponu od samo držanja nogu uzdignutih pa do boravka u krevetu što je više moguće) ženama koje imaju višestruku trudnoće. Činjenično stanje jeste da mirovanje može da produži trajanje trudnoće. 

Rizici

Pored prevremenog porođaja, postoje i drugi rizici. (Ovde su pobrojani neki i to ne kao razlog za strah, već samo radi podizanje svesti i podsticanja trudnica sa blizancima na oprez, za svaki slučaj.)

Prvi problem, neadekvatna podela hranjivih materija pojavljuje se kada jedan blizanac dobija više kiseonika i hrane u odnosu na drugog. Kao rezultat toga, jedan blizanac raste previše, a drugi nedovoljno. Iako možda ne zvuči tako, ovo dovodi obe bebe u opasnost, jer preopterećenje većeg blizanca može da bude podjednako opasno kao i lišavanje svega toga manjeg. Pregled ultrazvukom osigurava uvid da li deca rastu na otprilike istom nivou.

Ultrazvuk se takođe koristi da se utvrdi da li jednojajčani blizanci dele istu amnionsku membranu. Kod identičnih blizanaca postoji mogućnost da se membrana ne podeli kao i od zapetljavanja pupčane vrpce, što sve predstavlja potencijalu opasnost.

Drugi problem koji može da nastane u blizanačkoj trudnoći je preeklampsija, što uzrokuje visoki krvni pritisak, oticanje, probleme sa bubrezima, a ponekad i napade tipa epileptičnih.

Problemi sa posteljicom su, takođe, vrlo česti. Placenta previa, kad posteljica leži preko ušća materice i sprečava vaginalni porođaj, može da nastane jer postoji više placente, a manje prostora koji može da zauzme.

Odlubljivanje placente, takođe je više verovatno u ovakvoj nego u jednostrukoj trudnoći. Ovo može da prouzrokuje značajne gubitke krvi, često je potrebna transfuzija za majku, i predstavlja realnu opasnost za bebe.

Porođaj sa blizancima

Po završetku trudnoće novi rizici mogu da se pojavljuju, s obzirom da porođaj blizanaca može da bude težak. Nedostatak prostora u stomaku i međusobno guranje često prouzrokuje nenormalan položaj jednog ili oba blizanca. Dva takva loša (za porođaj) položaja su poprečna prezentacija, kada je beba poprečno postavljena umesto uspravno, i karlična prezentacija, kada beba stražnjicom prednjači umesto glavom. U oba slučaja porođaj je teško izvodljiv, a carski rez je sigurnija opcija.

Prolaps pupčane vrpce, što može pratiti i njeno priklještenje i time smanjenje dotoka kiseonika za bebu, je češći kod abnormalnih prezentacija i stoga je češći i kod trudnoće sa blizancima.

Imajte u vidu da trudnoća sa blizancima ne mora da bude zastrašujuće iskustvo! Važno je da zapamtite da, iako postoji više mogućnosti za komplikacije, moderna dijagnostika trudnoće i pažljivo praćenje obe bebe omogućavaju da se trudnoća završi uspešnim porođajem.

Danas su nam na raspolaganju različita prenatalna dijagnostika za praćenje trudnoće i porođaja i može se intervenisati ako je i kada to potrebno. Nošenje blizanaca je jedan od najjačih argumenata, i najboljih podsticaja, za dobru prenatalnu negu. U ovom slučaju kontrolni pregledi u trudnoći su presudni za zdrav ishod.

Blizanci se javljaju u nešto više od jedne od sto trudnoća, ali taj broj raste pošto se korišćenje lekova za neplodnosti povećava.

Save