peti mesec trudnoce
22. nedelja trudnoće

Peti mesec trudnoće - 5. nedelja

Vi ste buduća mama! - 22. nedelja trudnoće

Vaša beba zahteva unos što više omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za razvoj njenog mozga i nervnog sistema. Svaka nervna ćelija u telu bebe izolovana je slojem masti i one poboljšavaju vezu između nervnih ćelija.

Obratite pažnju da li jedete hranu dovoljno bogatu omega 3 masnim kiselinama, ukoliko to nije slučaj, obavezno uzimajte dodatne kapsule. 

Gorušica možda počinje da vam pravi probleme. Pokušajte da jedete male obroke u toku dana. Čak i ako stalno osećate glad, probajte prvo da popijete čašu vode, u čak 70% slučajeva radi se o žeđi koju organizam prepoznaje kao glad.

Organizujte vreme u toku dana, tako da imate vremena da se posvetite ''vezivanju za bebu i nje za vas''. Odvojte makar par minuta (optimalno je sat vremena) da mazite stomak i pričate sa njom. Možete joj nešto i čitati. Dok ovo radite, možete iskoristiti priliku i da mažete kožu stomaka nekim losionom ili uljem. Sprečićete pojavu strija, a vaša beba će biti zadovoljna jer će se osećati sigurno i voljeno.

Kako ćete se osećati 22. nedelje trudnoće?

Sada se osećate mnogo opuštenije kada znate da ste zagazili u drugu polovinu trudnoće. Stomačić je sada lep i okrugao, ali vam još uvek ne smeta u svakodnevnim aktivnostima. Mnogi ljudi će sada već želeti da vam dodirnu stomak, ako vam to ne prija ili ne želite. Ljubazno im i kažite.

Ten vam bliska, a oči iskre, sad ste u fazi koju zovu ''trudnički sjaj''. Nažalost, pred kraj trudnoće ćete biti sve bleđi, a pojaviće se i podočnjaci. Uživajte u ovom periodu.

Neke trudnice imaju problem jer im se koža dodatno masti i pojavljuju se akne, dok se druge žale na konstantno suvu kožu lica i tela.

Zaobravnost je normalan i čest simptom trudnoće. Normalno je da budete dekoncentrisani i da vam je problem da mentalno funkcionišete u toku dana. Pokušajte da stalno zapisujete obaveze, posebno ako radite, da ne biste došli u neprijatnu situaciju.

Oko 20.nedelje velikom broju trudnica pupak postaje ispupčen. Ne brinite, to je normalna pojava, a posle trudnoće će se vratiti na staro.

 

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu trudnoće!

Vaša beba ima sve manje providnu kožu, kako prolaze nedelje. Masti se i dalje deponuju ispod kože. Crte lica postaju sve jasnije. Nozdrve još uvek nisu potpuno formirane. Kapci, obrve i usne se razlikuju u ovoj fazi. Bebine oči su se razvile, ali su skrivene ispod kapaka.

Bebine oči će se otvoriti u 28. nedelji trudnoće.

Svaka kost u telu bebe ima koštanu srž. Njena koštana srž je u stanju da proizvede crvena krvna zrnca.

Bavimo se merama bebe i trudnice u petom mesecu trudnoće!

Vaše telo

Vaša materica je sada oko 2 centimetra iznad pupka. Stomak vam je još uvek dovoljno ''mali'' da ne stvara probleme u funkcionisanju. Do kraja trudnoće trebalo bi da dobijete oko 12 kilograma. Ukoliko ste bili i malo gojazni, maksimalan broj kilograma je 10, dok ekstremno mršave osobe mogu da dobiju i do 16 kilograma.

Vaša beba

Dužina bebe sada je 27.5 centimetara, a teška je 430 grama. Vaša beba je u ovom trenutku veličine plavog patlidžana.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

 

Još saveta za 22. nedelju trudnoće

Ukoliko imate velikih problema sa bolovima u leđima, obratite se lekaru, kako bi vas poslao kod specijaliste. On će vam prepisati masti koje možete da koristite, pokazati vežbe i prepisati eventualno dodatnu terapiju.

Ono što sami možete da preduzmete je da vodite računa o držanju, probate da se što više odamarate i pripazite da uvek budete u udobnom položaju dok spavate.

 
Za sve nedelje kliknite na baner ispod! ⇓

Save