Bg bebi klub paket
Šta se sada dobija u bebi paketu u Beogradu?

BG bebi klub paket za bebe i porodilje u Beogradu - 2017. godina

Beogradski bebi klub

Beograski bebi klub je osnovan 2010. godine sa ciljem da se pomogne natalitet u glavnom gradu. Pre njega su lokalne samouprave u pojedinim gradovima i opštinama u Srbiji već davale finansijsku pomoć ili paket za svako novorođeno dete. U 2011. godini, a i tokom 2012, 2013 i 2014. godine, nastavljen je trend davanja paketa u vrednosti od oko 12.000 dinara.

Paket je sadržao:

  • komplet za negu bebe (dva pakovanja vlažnih maramica, dve kupke i dve kreme);

  • komplet za negu majke (jedno pakovanje higijenskih uložaka, 30 kompresa 5x5 i jedno pakovanje povidon joda od 100 ml);

  • komplet pelena (pelene za jednokratnu upotrebu – pakovanje od 24 komada, švedske pelene - pet komada i tetra pelene - 10 komada);

  • pamučni program (dve benkice, zeka, kapica, bodi, dve portikle, peškir sa kapuljačom, pamučni prekrivač, torba sa podlogom za povijanje) i

  • edukativni materijal (knjiga Larousse „Nega novorođenčeta“).

Osim oko 20.000 beba koje su se u Beogradu rodile tokom 2011. godine, 2.088 komada je podeljeno novorođenim bebama u 24 najsiromašnije opštine u Srbiji. I tokom narednih godina ovaj paket je deljen novorođenim bebama u Beogradu. Međutim, već tokom 2015. godine dosta majki se požalilo da paketa nije bilo, od kojih su nekima dostavljeni naknadno, a neki ih nisu dobili.

Dodela paketa u Beogradu za bebe i porodilje u 2017. godine

Kako na zvaničnom sajtu grada Beograda više ne postoji stranica koja se odnosi na BG bebi klub, gde je taksativno bio naveden sadržaj paketa, osim podataka koji se mogu naći u arhivi portala, potražili smo odgovor od nadležnih u gradu, kako bismo pravovremeno informisali trudnice šta mogu da očekuju nakon porođaja. Odgovor smo morali da tražimo na nekoliko mesta u Skupštini grada, a na kraju smo dobili i odgovor da paket postoji i da je redovan, ali da se za spisak sadržaja paketa moramo obratiti PR službi grada Beograda elektroniskim putem. Što smo i uradili odmah 27.04.2017. godine.

U većini dnevnih novina je 30.04.2017. godine objavljena informacija da će od juna meseca sve porodilje dobijati po 10.000 dinara, jer za to postoji prostor u budžetu grada. Kada ova informacija bude potvrđena, kao i procedura za dobijanje sredstava, blagovremeno će sve naše čitateljke biti obaveštene.

Odgovor Sekretarijata za informisanje – grad Beograd na pitanje o sadržaju paketa, stigao je elektronskim putem 04.05.2017. godine i mi vam ga u celosti prenosimo:

''Dostavljamo Vam odgovor Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu:

Bebi paket koji majke u Begoradu dobijaju u porodilištima zasniva se na donatorstvu u robi i trenutno sadrži 12 proizvoda namenjenih majkama i bebama nakon izlaska iz porodilišta. Sadržaj paketa i proizvoda u njemu varijaju u zavisnosti od toga koje se kompanije uključuju u ovaj društveno odgovoran projekat i ovom prilikom pozivamo sve koji su u prilici da doniraju robu majkama i bebama u Beogradu kako bi paket bio bogatiji. U bebi paketu trenutno se nalaze bodić, čarapice, komprese za pupak, higijenski ulošci, tupferi za grudi, sudo krem, krem za bebe, flašice i laže, melem za bradavice, asepsol i pelene.

Distribucija paketa zavisi od isporuke robe donatora i do sada su se kašnjenja dešavala veoma retko. One porodilje koje ne dobiju paket, ukoliko je došlo do eventualnog zastoja u isporuci, a ne pozovu ih iz porodilišta, uvek se mogu obratiti Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu da im se isti paket dostavi.

Pozdrav,

Sekretarijat za informisanje''

Iskustva građana sa bebi paketom u prethodnih godinu dana

Obzirom da je odgovor Sekretarijata za informisanje prilično nedoređen, nije navedeno u kojim periodima je dolazilo da zastoja u isporuci paketa, kao ni koliko je paketa kog sadržaja podeljeno, pitali smo i majke koje su se poslednjih meseci porodile. Na različitim portalima, i u svakodnevnom razgovoru, većina se žalila da nije dobila ili da je paket dosta manjeg obima, pa smo pitale porodilje koje su članovi grupe Demetra za njihova iskustva.

Jelena, KBC Zvezdara, januar 2017. godine

Nisam dobila paket. Niko nam na odeljenju nije spomenuo, a mi smo zaboravili da pitamo.

Jasmina, KC Srbije - Višegradska, oktobar 2016. godine

Prilikom otpusta nismo dobili ništa, niko danima nije dobijao ništa jer klinika nije dobila nikakve pakete duže vreme. Kada sam otišla da skinem konce, dali su mi paket jer su tog dana dobili 20 paketa. U paketu je bilo pakovanje uložaka, jedan veliki ulozak poput pelena, 10 malih gazica, melem za bradavice, 2 kupke za bebe, malu kremicu, jedna flasica, nekoliko kompresa za grudi, gel za desni, jedne vlažne maramice. Glavna sestra mi je rekla da dobijaju neredovno i prilično siromašne pakete u odnosu na period kada je akcija pokrenuta.

Desanka, KBC Zemun, jun 2016. godine

Prvi put sam dobila paket 2014. godine, a drugi put je paket sadržao pelene, vlažne maramice, kozmetiku, flašicu, kremicu, gazice i melem za bradavice.

Maja, KC Srbije – Višegradska, januar 2017. godine

Nisam dobila paket i niko ga nije spominjao.

O tome šta je sadržaj paketa u avgustu 2017. godine možete pročitati ovde - KLIK!