da li se porodjaj blizi
Kako da znam da se porođaj bliži

Da se porođaj bliži

Kako se porođaj bude približavao, vaše telo počeće da se priprema za njega, a vi ćete verovatno uočiti neke od promena.

Spuštanje bebe

Verovatno ćete osetiti kako se beba spustila niže. Moguće je da će se vaš profil, odnosno oblik stomaka promeniti. Zbog toga će i vaš centar za ravnotežu biti malo poremećen, pa u ovom periodu treba da budete opreznije prilikom savijanja i saginjanja.

Verovatno ćete i malo lakše disati jer vam beba ne pritiska toliko rebra, a moći ćete i više da pojedete. S druge strane, beba će sada svojom težinom jače pritiskati bešiku, pa ćete opet, kao na početku trudnoće, morati češće da idete u toalet.

Navedene promene, ukoliko vam je ovo prva trudnoća, verovatno ćete osetiti dve do četiri nedelje pred porođaj. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, može da se desi da se beba spusti samo nekoliko sati pred porođaj. Žene koje su od početka nosile bebu nisko, verovatno neće uopšte ništa od toga ni primetiti.

Položaj bebe

Tokom trudnoće, vaša beba menjala je različite položaje. Na početku se slobodno kretala kroz vaš stomak, ali kako je rasla, ostajalo joj je sve manje i manje mesta za manevrisanje. Verovatno vas je tokom pregleda ginekolog obaveštavao o trenutnom položaju bebe – da li je ona okrenuta levo ili desno, ili prednjači nogama ili glavom. U periodu između 32. i 36. nedelje trudnoće, vaša beba će se najverovatnije okrenuti i smestiti tako da je okrenuta glavom naniže. Ona tako zazuzima položaj najpovoljniji za porođaj.

U retkim situacijama desi se da se beba okrene dosta kasnije, zbog čega će vaš ginekolog tražiti češće preglede. Moguće je i da u trenutku kada krene porođaj beba prednjači nogama, što je najčešće indikacija za carski rez.

Brakston-Hiksove kontrakcije

Još u drugom ili u trećem trimestru trudnoće, moguće je da ćete osetiti blage kontrakcije – vaša materica će lagano da se skuplja i opušta, što ćete posebno dobro osetiti ako zadržite dlan na stomaku. To su periodične i bezbolne kontrakcije i u stvari su način na koji vaše telo vežba za porođaj. Nazivaju se lažne, ili Brakston-Hiksove kontrakcije. Kako se porođaj bude bližio, ove kontrakcije postajaće jače, ili čak bolne. No, nije teško napraviti razliku između Brakston-Hiksovih i pravih, porođajnih kontrakcija. Ove prve se javljaju u nepravilnim intervalima i prestanu ubrzo pošto se umirite. Prave kontrakcije koje označavaju početak porođaja, javljaju se u pravilnim intervalima, postaju sve intenzivnije i jače kako vreme odmiče. One neće prestati sve dok se ne porodite, bez obzira na to da li ste se umirili ili ne.

Sluzavi ili sluzni čep

Jedan od poslednjih konkretnijih znakova da beba stiže, koji se može pojaviti nekoliko sati ili čak desetak dana pred početak porođaja, je ispadanje takozvanog sluzavog čepa. Na ulazu u matericu još na početku trudnoće nastao je deblji sluzavi čep koji štiti matericu i bebu od raznih spoljnih uticaja. Ovaj čep može da počne da ispada neposredno pred početak, ali i nedelju ili više dana pred porođaj. Moguće je da će na vešu ostati nešto braonkaste sluzi, mada neke žene ispadanje sluzavog čepa uopšte ne primete.

Pročitajte više: Sluzni čep

Pročitajte još:

Save

Save

Save