Preeklampsija

Šta je preeklampsija?

Jedna od 10 trudnica razvije povišeni krvni pritisak propraćen pojavom belančevina u mokraći (proteinurija) i zadržavanjem prekomerne količine tečnosti u telu (edem). Obično se ne vidi pre šestog meseca trudnoće, a većina žena razvije to stanje na kraju trudnoće. Međutim, samo 1 od 100 žene će imati teški oblik ovog stanja.

Preeklampsija može takođe da se javi i do nedelju dana nakon rođenja deteta.

Zašto se dogodi?

Još uvek nije poznato zašto neke žene razviju visok krvni pritisak u trudnoći.

Određena već postojeća stanja povećavaju rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. Oni uključuju:

  • prva trudnoća
  • dijabetes
  • esencijalna hipertenzija (visok krvni pritisak pre trudnoće)
  • hronične bolesti bubrega
  • prethodna trudnoća u kojoj je bila preeklampsija
  • trudnoća sa blizancima ili trojkama.

Koji su simptomi?

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak)

Osim ako joj je krvni pritisak vrlo visok, žena neće biti svesna da je uopšte povećan. Krvni pritisak veći od 140/90mmHg u trudnoći smatra se za povišen.

Vrlo povišeni krvni pritisak (iznad 170/110mmHg)

Često je u pratnji sa glavoboljama i svetlucanjem pred očima. Merenje krvnog pritiska žene je esencijalni deo bilo kojeg kontrolnog pregleda u trudnoći.

Proteini u mokraći

Otkriva se prilikom analize uzorka urina trudnice. Postoje i drugi uzroci proteinurija, ali preeklampsija je uzrok kod većine stanja značajnih za majku i fetus.

Iznenadno ili naglo oticanje u vidu otečenih ruku, nogu, lica ili drugih delova tela

Neki otoci su normalni u trudnoći, ali svejedno bi to trebalo da podstakne ženu da zatraži da joj proveravaju krvni pritisak i urin.

Bol u desnom gornjem delu trbuha

Može da ukazuje problem sa jetrom koji u teškim slučajevima može da bude komplikacija sa neravnotežom sistema koagulacije koji prouzrokuje povećanu ili smanjenu sposobnost krvi da se zgruša.

Glavobolje, umor i bolovi u gornjem delu trbuha

To su sve simptomi teže faze ovog stanja.

Preeklampsija je često podeljena u blage, umerene i teške oblike, zavisno od visine krvnog pritiska i uključenosti drugih organa u bolest. U najgorem slučaju, preeklampsija se može razviti u eklampsiju, situacija u kojoj majka ima napad. Srećom, eklampsija je retka, ali to je uglavnom zato što se žene sa preeklampsijom obično otkriju na vreme i leče pre nego što se eklampsija može razviti.

Svi simptomi će nestati nakon porođaja i krvni pritisak i nivo proteina u mokraći će se vratiti u normalu nakon najviše dve nedelje.

Lečenje

Primarni cilj je strogo pratiti majku i fetus. To može da zahteva hospitalizaciju. Preeklampsija može, u teškim slučajevima, da utiče na funkciju placente i smanji protok hrane i kiseonika do fetusa, što će usporiti njegov rast. Antihipertenzivni lekovi različitih grupa često se koristi za smanjenje krvnog pritiska.

Ako se ženino stanje pogoršava, a fetus je u opasnosti, jedino rešenje je poroditi dete bilo pomoću indukcije porođaja ili obavljanjem carskog reza.

Prevencija

Praćenje ženinog krvnog pritiska i urina je bitno. Ako se hipertenzija razvija, bitno je da merenje krvnog pritiska i analiza urina na proteine budu redovni.

Neizvesan je učinak korišćenja kalcijuma, ali može da bude od koristi za žene sa visokim rizikom od preeklampsije.

Najnovija istraživanja usmerena su ka ispitivanju upotrebe antioksidanata poput vitamina C i vitamin E kako bi se sprečila preeklampsija. Istraživanje je u ranoj fazi, iako su prvi rezultati obećavajući.Save

Save