Oprezno sa antibioticima

 

 

Česta dilema je kada početi upotrebu antibiotika, a kada je ona bespotrebna.

Nasuprot davnim vremenima kada su ljudi umirali od, danas, lako izlečivih bolesti, u prethodnim decenijama upotreba antibiotika je postala toliko učestala i rasprostranjena, da se vrlo često potpuno bespotrebno koriste. Oni pored korisnih imaju i svoja štetna dejstva, te ih nije dobro previše koristiti.

Antibiotici služe isključivo za lečenje bakterijskih infekcija i pojedinih gljivičnih i parazitnih infekcija.

Crevna mikroflora

Jedan od trenutnih problema koje stvara upotreba antibiotika je taj što ne uništavaju samo bakterije koje uzrokuju bolest već i dobre bakterije u crevima, ustima, a kod žena se javlja i narušavanje vaginalne flore. U tim slučajevima je potrebno koristiti probiotike. Nova praksa pokazuje da je paralelno sa antibiotskom terapijom poželjno prepisati i probiotsku terapiju.

Crevna mikroflora počinje da se razvija rođenjem deteta, a do druge godine života je potpuno formirana. Mikroflora sprečava nastajanje štetnih mikroorganizama u tankom i debelom crevu. Ona može biti narušena upotrebom antibiotika. Naime, antibiotici se resorpcijom u crevima kroz cirkulaciju šire kroz telo i eliminišu infekciju pri čemu uništavaju i dobre bakterije u crevima.

Antibiotska dijareja se javlja kod 5-35% osoba koje koriste antibiotike.

Simptomi narušene mikroflore su: dijareja, gasovi, nadutost, grčevi i bolovi u stomaku.

Rezistentnost na antibiotike

Česta upotreba antibiotika može deneti mnogo štete organizmu, od trajnog oštećenja bubrega, sluha i centra za ravnotežu do pojave alergijske reakcije. Najveća šteta je svakako pojava rezistentnosti. Zato je bitno da antibiotike nikada ne pijete na svoju ruku i uvek popijete kompletnu prepisanu dozu bez obzira što se bolje osećate pre kraja terapije.

Antibiotici ne mogu nikako pomoći pri lečenju virusa.

Mlečni proizvodi i upotreba antibiotika

Bitno je da ne konzumirate antibiotike zajedno sa mlečnim proizvodima, odnosno da to ne radite istovremeno. Na primer, možete piti jogurt dok ste na antibiotskoj terapiji, ali nikada nemojte kapsulu uzimati sa jogurtom. Mlečni proizvodi smanjuju dejstvo antibiotika.

Stanje sa prepisivanjem antibiotika u Srbiji

Upotreba antibiotika u našoj zemlji još uvek daleko prevazilazi praksu razvijenih zemalja u kojima se antibiotska terapija tri puta ređe koristi. Broj potrošenih kutija ovog tipa lekova je delimično smanjen kontrolisanom prodajom bolesnicima u apotekama. Međutim, ključni problem i dalje je što lekari najčešće prepisuju antibiotike čak i kada ne ispitaju do kraja da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija.