Menopauza - dijagnoza i terapija
Postavljanje dijagnoze menopauze

Dijagnoza – menopauza

Simptomi menopauze su uglavnom prilično jasni i kod većine žena su dovoljan znak da ulaze u menopauzu. Ako pak imate samo neredovne menstruacije i brinete, najbolje je da se obratite svom ginekologu. Posebno je važno da se javite na vreme, ako još uvek niste u godinama kada bi trebalo da uđete u menopauzu.

Postoje određeni slučajevi u  kojima se mogu preporučiti dalja ispitivanja. Možda će vaš lekar smatrati da je potrebno da proverite nivo hormona iz krvi – FSH, estrogen, kao i hormon štitne žlezde - TSH. Razlog tome je što tokom menopauze nivo estrogena i FSH opada, a poremećaj u radu štitne žlezde može pokazati simptome slične menopauzi.

 

Terapija tokom menopauze

Menopauza ne podrazumeva da ćete dobiti neku terapiju. Naprotiv. Treba da znate da je kraj reproduktivnog perioda jedno prirodno stanje. Najčešći tretmani u ovom periodu su oni koji se odnose na ublažavanje simptoma menopauze. Lekovi koje ćete možda usput dobijati, takođe mogu biti posledica hroničnih stanja koji se javljaju usled starenja – terapija za regulaciju krvnog pritiska ili dijabetesa, na primer.

Hormonska terapija u menopauzi

Estrogenska terapija je najefikasnija u ublažavanju simptoma menopauze. Posebno kada su valunzi i očuvanje kostiju u pitanju. Prepisivanje terapije će svakako zavisiti i od vaše porodične istorije. Hormonska terapija nije najidealniji izbor, jer nekada postoje rizici za kardiovaskularne probleme ili karcinom dojke, ali važno je sve detaljno ispitati i predvideti sve moguće neželjene posledice.

Možda će vam ginekolog prepisati i kremu na bazi estrogena koju ćete koristiti za vaginalno područje, kako bi se smanjili problemi sa vaginalnom suvoćom i urinarni problemi.

Antidepresivi

Niske doze antidepresiva se mogu koristiti kako bi se smanjili simptomi menopauze, ali i poremećaji raspoloženja. Antidepresivi su posebno preporučljivi kod žena koje iz nekog razloga ne mogu da koriste hormonsku terapiju.

Preporučuju se i suplementi koji sprečavaju pojavu osteoporoze. Dostupno je dosta različitih proizvoda koji smanjuju rizik od preloma kostiju i sprečavaju gubitak koštane mase. Svakako je važno da ništa ne koristite na svoju ruku, konsultujete svog lekara i insistirate na detaljnim analizama. Naglasite lekaru i kakve su vam navike, kao i da li konzumirate nešto od prirodnih preparata.

Jedan od najefikasnijih preparata je i dalje suplementacija običnim vitaminom D.

Pročitajte još: