osecaj napustenosti i ljubomore posle porodjaja
Osećam se napušteno i ljubomorna sam na bebu

Dosta se o tome priča da se ne javlja kod svih majki istog trenutka materinski instinkt, da je nekada potrebno vreme da se vežete za novorođenče. Ono što se jednom broju majki dešava je izvesna ljubomora u odnosu na svoje novorođeno čedo. Uz to, porodilja se često oseća zatočeno, a istovremeno i napušteno. Kako da se izborite sa ovim osećanjima? 

Kako da majka prestane da oseća ljubomoru i napuštenost? 

U vreme kada beba dolazi na svet, svi razmišljaju o pozitivnim stvarima, o tome kako će sve biti potpunije, kako ćete uživati. Spremni ste na one teže stvari koje vas čekaju – porođaj, neispavanost, početne probleme sa dojenjem, bolno nicanje zubića, ali vas uglavnom niko ne upozori kako ćete se možda osećati u nekim trenucima. 

Nažalost, roditeljstvo je nekada, ma koliko se čini da ste spremni, potpuni šok. Postoje žene koje se bore sa postporođajnom depresijom, ali i one koje su neposredno nakon porođaja u potpunom šoku i odbijaju da prihvate svoju bebu prvih par sati. Tako se može dogoditi i da osećate ljutnju i ljubomoru. A onda se osećate užasno, jer vam nije jasno kako možete tako da reagujete na malu i bespomoćnu bebu. 

Prava je retkost da neko prizna da oseća ljubomoru. Uglavnom se o tome ćuti. Emocije prema bebama su vrlo složene, a kako se o tome slabo govori, istraživanja na ovu temu su veoma štura. 

Šta može biti uzrok ljubomore? 

Jedan od razloga zašto ste ljubomorni može biti da ste starije dete za koje majka nije imala dovoljno vremena kada se rodio vaš mlađi brat ili sestra. U tom slučaju, ljubav je oskudna i ne raste sa povećanjem članova porodice.

Drugi uzrok može biti da su roditelji zanemarili sebe kao ličnosti i svoj brak kada su dobili decu. Vi ne želite da se vama dogodi isto i onda podsvesno odbijate da prihvatite bebu, kao mogući izvor narušavanja bračne idile i svog ličnog integriteta jer se plašite da ćete ponoviti isto što su uradili vaši roditelji. 

Pročitajte još: Brinem da li me moja beba voli?