Beba stara 1 mesec
Kalendar razvoja bebe - 4. nedelja

Beba 4. nedelja

Beba već tokom 25. trudnoće može da čuje mamin glas koji joj odzvanja kroz vodu unutar materice. Čim se rodi, beba raspoznaje miris svoje majke i njen glas. Iz tog razloga, u prvim nedeljama života, beba će najveću sigurnost i mir osećati kada sluša majčin glas i kada je ona drži.

Tokom ove nedelje se potrudite da što više razgovarate sa svojom bebom, pevajte joj pesmice, čitajte uspavanke, pričajte dok je hranite i presvačite. Upravo iz razloga što beba preferira vašu blizinu i miris, ona će uvek prednost davati dojenju jer je tako u vašoj blizini.

Preko 90% beba pre bira da sisa ako joj se istovremeno ponudi dojenje i flašica. Ovo, naravno, ne znači da bebu nećete moći da nahranite flašicom, ako je neophodno, ali je odlična satisfakcija da se uhvatite u koštac sa dojenjem čak i ako imate većih problema da uspostavite dojenje i pružite najzdraviju moguću hranu, blizinu i sigurnost vašoj bebi.

 

Razvoj bebe u 4. nedelji

Verovatno ste primetili da beba gubi reflekse trzanja i ne podrhtava više nekontrolisano. Ona je svakim danom sve jača i sposobnija da kontroliše svoje kretanje. Upija svet oko sebe i uči sve brže o okruženju u kom se nalazi. Beba sada spava oko 17 sati dnevno.

Stalno gleda oko sebe, uspeva da zadrži fokus kada se zagleda u lice, a čak počinje da gleda u igračke i odiže glavu kada leži na podlozi.

Bebin sluh je sada potpuno razvijen, ali proćiće još vremena dok ona bude razumela buku koja se dešava oko nje.

Velika promena tokom ove nedelje je da beba pokušava da guče i proizvodi razne zvuke. Ona pokušava da izrazi svoja osećanja. Držite je licem prema licu i razgovarajte sa njom tako da ona može da prati vaše pokrete lica. Čak i kada se udaljite, nastavite da razgovarate. Beba će uživati u zvuku vašeg glasa. To je višestruko važno. Prvo, jer deca koja slušaju razgovor ranije počnu da pričaju i imaju veći fond reči, a drugo, dok vas sluša, beba se oseća bezbedno jer zna da ste u blizini. 

Druženje sa bebom u 4. nedelji

Beba može da komunicira mnogo pre nego što razvije govor. Svaki razgovor sa bebom razvija njen insitinkt da reaguje na zvuke, a i potencijalno razvijate govor. Savršeno vreme za razgovor je tokom menjanja pelena. Probajte da razgovarate sa bebom na razne načine. Na primer, obraćajte joj se kroz karton od rolne papirnih ubrusa ili toalet papira. Menjate glas, pričajte tiho, pa glasnije, smejte se iskreno i uživajte. Šapnite joj nešto na jedno, a zatim na drugo uvo.

Vreme promene pelena iskoristite i za kratke vežbe za pravilan razvoj bebine muskulature.

 

Ove nedelje obratite pažnju na...

Ove nedelje je vreme da zakažete prvi pregled kod pedijatra. Ukoliko još uvek nemate zdravstvenu knjižicu, nije nikakav problem da na pregled odete sa otpusnom listom iz bolnice. Svakako je potrebno poneti dokumentaciju iz porodilišta. Na pregled nema svrhe da odete pre nego beba napuni 30 dana, jer tek tada može da primi vakcinu. Nije problem ni ako bude 2-3 dana kasnije.

Može se dogoditi da vam još uvek smeta rana od epiziotomije dok sedite. Ako brinete o tome dokle će trajati ili vam konci još nisu ispali, vreme je da pozovete svog lekara. Za sve vezano za ranu od porođaja se obratite na prijemno/otpusno odeljenje u porodilištu i obavezno ponesite otpusnu listu iz istog. Oni će vam najbolje pomoći, posebno ukoliko bude moguće da vas pregledaju babica ili doktor koji su učestovali u porođaju.

Pročitajte više: Nega rane od epizitomije

Čak i ako se odlično osećate, još uvek nije vreme da počnete da trenirate i brinete o svojim pločicama na stomaku. Tek kada se mišići na stomaku vrate na svoje mesto. Nakon prirodnog porođaja već posle 6 nedelja ili više i nakon carskog reza tek nakon 6 meseci, možete početi sa vežbama.

Kako da proverite da li su se mišići na stomaku vratili na staro?

Lezite na leđa na podu, savijte noge u kolenima i stavite kažiprst na stedinu stomaka odmah ispod grudi. Ukoliko kažiprst i više može da vam stane između onda još nije vreme da razmišljate o vežbama.

Najvažnije je da se polako vratite u formu. Bar šest meseci vaše telo je bilo potpuno izmenjeno, pretrpelo je brojne promene, pomeranje kostiju, organa, mišića, trpelo opterećenje viška kilograma i hormoni su u potpunom haosu još uvek. Dajte sebi vreme da se sve to vrati na staro.

Nijedna ekstremna situacija nije dobra i zdrava za porodilju. Jedan broj porodilja preteruje sa vežbama, ali postoji i određeni broj onih koje iskoriste period da se potpuno ulenje, oslone na pomoć i dovedu sebe u problem druge vrste – nekoliko meseci nakon porođaja, zbog odsustva mišića, dobiju kilu na stomačnom zidu.

Pročitajte više: Dijastaza - razmicanje mišića stomaka

Mama 4. nedelje

Ovo je vreme kada se mame mogu osećati veoma zbunjeno. Rastrzane su između hranjenja i menjanja pelena, noćno buđenje je veoma prisutno i dalje. Uskoro bi beba prestalo da nauči da razlikuje dan i noć, ukoliko već nije, pa će prestati da kaki tokom noći. To će skratiti noćno ustajanje.

Potrudite se da noću ne palite veliko svetlo čak i ako presvlačite bebu. Zato je dobro da imate neku noćnu lampu. Nemojte se truditi da razbudite bebu, već sve obavljajte tiho i efikasno. Ovim ćete joj dati do znanja da je noć vreme za spavanje.

Sa druge strane, tokom dana nikada nemojte zamračivati prostoriju u kojoj beba spava.

U ovo vreme, mnoge mame osećaju simptome postporođajne depresije. Ukoliko osećate da ne možete da se sa time borite, obratite se za pomoć stručnom licu. Pričajte sa drugim mamama iz okruženja ili se obratite mamama na forumu koje će vam reći kako su se one izborile sa svim nedoumicama i poteškoćama u ovom periodu.

Pročitajte više: Postporođajna depresija

Prirodno je da ste u početku stalno zabrinuti. Brinete o tome da li sve radite kako treba, da li je beba zdrava, da li ćete se probuditi na vreme, šta ako se razboli. Međutim, nije normalno da imate anksioznost zbog toga. Pojava anksioznosti može biti znak ozbiljnijeg oblika postporođajne depresije i neophodno je da se obratite stručnjaku.

Prethodno: Beba - 3. nedelja  

Sledeće: Beba - 5. nedelja