Starinske fotografije dojenja

U cilju proslave Svetske nedelje dojenja, italijanski sajt Eticamente.net objavio je tekst sa starinskim slikama žena koje doje, a mi vam ga ovde prenosimo.

Stare fotografije bude u nama znatiželju, ali i melahoniju. Pokušavamo da proniknemo u duše osoba na slikama, da izanaliziramo mesto gde je slikano i uporedimo sa onim gde smo mi sada, odeću koju nose, da utvrdimo navike, postupke, želje.

A kad su u pitanju slike žena, pogotovo žena koje doje, ta znatiželja je još veća.

Da, živimo u doba kad je dojenje taboo: poželjno je da se to radi krišom, da dojite kući ili u nekoj izolovanoj prostoriji, bez znatiželjnih očiju. Ali, to je, ipak, prirodan čin.

Živimo u doba kad je sramno da se doji u javnosti, ali ne i da osoba prošeta svoje skoro golo telo, u oskudnoj odeći, gde će se i videti grudi. To je posebno propagirano od strane medija i modne industrije.

Zato je bitno baciti pogled unazad, u prošlost gde su ove fotografije nastale i uživati u njima. Fotografije koje tako prikazuju tako laku svakodnevnicu, bez telefona i televizije, kada je dojenje bilo smatrano najprirodnijom stvari na svetu i žene se nisu stidele toga.

Treba prigrliti svoje korene, svoje instikte, ono što je u nama, bez potrebe da se plašimo, pokrivamo, bez predrasuda i društvenih uslovljavanja.

Autor originalnog teksta: Elena Bernabe

 Rumunija 1925.god.

Španija 1937.god.

Meksiko 1962.god.

Koreja 1920.god.

Italija 1968.god.

Paragvaj 1930.god.

Italija 1890.god.

 

Japan 1930.god.

Španija 1966.god.

Španija 1954.god.

 

Francuska 1925.god.

 

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ''Roditelj''

Mileni možete poslati pitanje na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Save

Save