Dojenje i alkohol

Dojenje i unošenje alkohola i danas je pomalo kontroverzna tema. Dok su naše majke redovno pile pivo jer im je rečeno da će tako imati više mleka, majke danas obično smatraju da onaj ko doji ne sme piti alkohol, ni malo.

Da li smem da pijem alkohol ako dojim bebu

Istina je, kao i obično, negde između. Sva istraživanja pokazuju da povremeno periodično uživanje u manjoj količini alkohola, što je jedno do dva pića, nema loš uticaj na bebu, pogotovo ako majka alkohol pije u proseku jednom nedeljno ili ređe.

Primera radi, kako se navodi na sajtu KellyMom.com koji je posvećen dojenju i roditeljstvu, Američka pedijatrijska akademija navodi da unošenje alkoholnih pića treba biti minimalizovano i ograničeno na povremenu konzumaciju, ali ne više od 0,5 g alkohola po kilogramu telesne mase. Za majku koja ima oko 60 kilograma, to je oko 50 ml jačeg alkoholnog pića, 230 ml vina ili 2 piva. Dva sata ili nešto duže nakon konzumacije majka ne bi trebalo da doji, kako bi se koncentracija alkohola koja prelazi u mleko minimalizovala, navodi Američka pedijatrijska akademija.

Očigledno se radi o količini alkohola koju većina majki, čak i da ne doje, ne bi prešla.

Stručnjaci se takođe slažu da izmlazanje mleka nakon ispijanja alkohola nije potrebno i da se time ni na koji način ne ubrzava eliminaciju alkohola iz mleka.

“Uopšteno, ako ste dovoljno trezni da vozite, dovoljno ste trezni i da dojite. Manje od 2 odsto alkohola koji majka konzumira dolazi do njene krvi i do mleka. Najveću količinu u maminoj krvi i mleku alkohol dostiže otprilike pola sata do 1 sat nakon pića (ali postoji razlika od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koliko je hrane uneto za isto vreme, mamine telesne težine, procenta telesne masti itd). Alkohol se ne akumulira u majčinom mleku, već napušta mleko kada i krv; zato, kada se nivo alkohola u vašoj krvi vrati na normalu, vrati se i u mleku”, navodi se na sajtu KellyMom.com.

Mnoga udruženja koja podržavaju dojenje i pružaju savetodavnu pomoć majkama navode da se danas veoma krivo shvata uticaj majčinog životnog stila na dojenje, uglavnom uz preterivanje. S toga, oni tvrde da majka ne mora da ima savršen i savršeno izbalansiran jelovnik da bi njeno mleko bilo pogodno za bebu; majka bi trebalo da se zdravo hrani, ali čak iako njen jelovnik nije savršen, pa i ako povremeno popije jedno ili dva pića, njeno mleko i dalje će biti savršena hrana za njeno dete. 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save