cvrsta hrana i beba sa GER
Uvođenje čvrste hrane bebi sa refluksom

Refluks i čvrsta hrana

Poštovana Olga,

Moja beba ima refluks. Od rođenja se mučimo. Zbog bolova jede samo dok spava. Nisam se snašla da je dojim i dalje, nego joj pravim formulu. Držimo je u uspravnom položaju većinom i kada spava. Sada ima 3 meseca i rekli su mi da će vraćanje sadržaja u želudac proći kako bude rasla, ali i kada počne da jede čvrstu hranu. Kada mogu da počnem da joj dajem još nešto osim mlečne formule? Šta je najbolje da joj dajem prvo? Koliko obroka treba da ima?

Hvala.

Jovana M.

Odgovor nutricioniste:

Poštovana Jovana,

Sa uvođenjem nemlečne hrane obično se kreće između 4.-6. meseca, tako da tek kada Vaše dete napuni četiri meseca u dogovoru sa pedijatrom treba proceniti da li može da se uvode nešto od čvrste hrane ili nastaviti sa formulom. Pretpostavljam da ste na specijalnoj formuli koja umiruje refluks Vaše bebe. Svakako treba početi sa pirinčanim kašama pomešanim sa specijalnom formulom. Treba imati češće, a manje obroke, što ćete postići tako što ćete količinu planirane hrane za jedan obrok podeliti na dva dela i praviti pauzu takom koje ćete dete držati uspravno 20-30 minuta. Treba prilikom uvođenja hrane birati onu koja neće izazvati pojačano lučenje kiseline, poput banane, kuvane jabuke i krompira. Naravno, uvek uvodite jednu po jednu namirnica sa razmacima od 4-7 dana kako bi se otkrila mogućnost neke alergije.

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE!

Pitajte stručnjaka

More Articles