Beba 2. nedelja
Kalendar razvoja bebe - 2. nedelja

Beba - 2. nedelja

Beba tokom druge nedelje života počinje da uočava da ste slična bića. Posmatrajte kako se ona ponaša kada posmatra ljudski lik pred sobom. Dok se vi još navikavate na činjenicu da je beba sada pristutna i da je vaš život okrenut naopačke, ona već stiče sposobnost da vam uzvraća pravljenje grimasa. I, to nije slučajno, beba je svesnija nego što vi mislite.

U drugoj nedelji, bebi su refleksi veoma važni, posebno refleks hvatanja i gutanja, koji joj omogućava egzistenciju. Ponekad dok sisa, ona će vas fiksirati pogledom. Iskoristite taj trenutak da joj odgovorite pogledom u oči, osmehom i klimanjem glavom.

Razvoj bebe u drugoj nedelji

Beba tokom ove nedelje pokušava da vas oponaša. Međutim, ona nije sposobna da to radi na način kao vi. Njene mentalne i motoričke sposobnosti je ograničavaju i oponašanje vaših pokreta se uglavnom svodi na pućenje usana i uvijanje jezika.

Imajte na umu da se bebe i deca programirani da stalno uče novo i usvajaju i kopiraju vaše navike. Kako im dajete primer za lepe manire, tako mogu usvojiti i vaše ružne navike. Na primer, čačkanje nosa. Zbog toga je važno da obratite pažnju na svoje postupke od najranijeg detetovog uzrasta.

Žutica jе stanjе kojе izaziva žućkastu prеbojеnost kožе i bеonjača. Ako pritisnеtе prstom kod nosa ili grudi novorođenčeta, možеtе da viditе ovaj žuti trag. Ako vaša bеba ima tamniju kožu, možеtе vidеti žutilo u bеonjačama ili na desnima. Pročitajte više...

Druženje sa bebom

U vreme kada je beba mirna i tiha, nije razdražljiva, ni gladna, a pelena joj je suva, priđite joj na 10-ak centimetara i isplazite jezik. Čekajte strpljivo i mirno i odreagovaće.

Kako beba bude rasla, između četvrtog i šestog meseca, duvaće balončiće. A čim propuzi, pokušaće da se dokopa daljinskog upravljača ili računara i imitirati vaše pokrete – pritiskanje dugmića, kliktanje mišem i druge radnje, kojih možda niste ni svesni da činite.

Ove nedelje obratite pažnju na...

Ako beba veoma često plače ili je uznemirena satima, moguće je da ima grčeve. Oko 20% beba ima problem sa intenzivnim grčevima tokom nekoliko nedelja. Najviše ćete pomoći bebi tako što ćete se potruditi da ne jedete hranu koja može da smeta bebi tokom (ukoliko dojite), zatim da obratite pažnju da beba svaki put podrigne nakon obroka i ako je nosite.

Više o tome kako da pomognete bebi sa grčevima pročitajte u ova dva teksta:

Grčeve uglavnom izazivaju mehurići vazduha koje beba proguta tokom dojenja ili pijenja na flašicu. Kada podrigne, beba izbaci ovaj vazduh i samo tečnost nesmetano prolazi kroz creva i grčevi se ne javljaju. 

Vaš partner i beba

Da li se vaš partner oseća izostavljenim od kada je došla beba. Može se dogoditi da se pitate zašto deluje mrzovoljno, da li je ljubomoran na bebu, umoran, zabrinut. Sve ovo se često dešava samo iz razloga što majke ponekad znaju da očeve izopšte iz brige o bebi.

Očevi žele da budu uključeni u bebin život. Potrudite se da ih uključite, podstaknite ih da učestvuju, svakako će se za par dana vratiti na posao. Ukoliko dojite bebu, neka tata drži bebu da podrigne. Može je hraniti i na flašicu vašim mlekom. Takođe, on može masirati bebu posle kupanja ili je umiriti kada ima grčeve.

Pročitajte:

Mama 2. nedelje

Lohije (krvarenje posle porođaja) može biti obilnije ukoliko dojite. Ako se obilno krvarenje nastavi i tokom narednih nekoliko nedelja, obratite se svom lekaru. Inače je normalno da lohije manjeg intenziteta traju i svih 40 dana nakon porođaja.

Pročitajte više o Postporođajnom krvarenju!

Moguće je da ćete imat utisak da su vam grudi stalno prepune mleka. Najbolji način za pravilno uspostavljanje dojenja je da bebi dajete da jede na zahtev. Prvih nedelja to može biti i na pola sata do sat, a kako beba bude jačala, a vi budete imali više mleka, period između dva podoja će se produžavati.

Više o dojenju:

Prethodna nedelja: 1. nedelja

Sledeća nedelja: 3. nedelja