klomifen - clomid
Klomifen (Clomid)

Da li klomifen pomaže?

Klomifen je najčešći lek koji se koristi za stimulaciju jajne ćelije. On stimuliše oslobađanje hormona neophodnih za izazivanje ovulacije.

Kod žena koje imaju problem sa anovulatornim ciklusima, on dovodi do ovulacije u 70-85% slučajeva. Ipak, treba imati u vidu da se trudnoća ostvari kod 40-50% žena, ali nakon 12 meseci korišćenja klomifena, ova stopa je čak 80%.

Doziranje klomifena

Uobičajena doza sa kojom se počinje je 50mg dnevno tokom 5 dana. Prvi dan kada se pije klomifen je između 3. i 5. dana ciklusa zavisno od preporuke ginekologa. Kod polovine pacijentkinja, ova doza dovede do ovulacije.

Kod preostale polovine pacijentkinja u sledećem ciklusu se preporučuje doza od 100mg dnevno (dve tablete se piju istovremeno).

Kod pacijentkinja koje imaju istoriju hiperstimulacije početna doza je 25mg dnevno – ½ tablete.

Kada se prepisuje klomifen?

Ženama se klomifen prepisuje u nekoliko situacija:

  • da bi se stimulisala ovulacija kod žena kod kojih ona izostaje ili se ne dešava pravilno.

  • Da bi se stimulisala proizvodnja većeg broja jajnih ćelija kod žena koje planiraju vantelesnu oplodnju ili inseminaciju.

  • Daje se ženama kada je potrebno izvršiti testiranje ovulacije i kvalitet jajnih ćelija. Klomifen se daje u trajanju od 5 dana i podiže nivo FSH. Ako rezerve FSH padnu na normalna nivo do sledećeg dana, to je znak normalnih rezervi jajnika. Ukoliko FSH ostane povišen, to je znak niskih rezervi jajnika.

PCOS i klomifen

Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika se prvo savetuje da smanje telesnu težinu za najmanje 5-10%. Uglavnom se ženama ovulacije vraćaju kada smršaju oko 8% u odnosu na svoju telesnu težinu. Najzdravije i najefikasnije je mršavljenje uz pomoć redukovane ishrane i vežbi.

Zaboravite na mršavljenje uz pomoć raznih preparata jer sindrom policističnih jajnika nastaje zbog nepravilne ishrane i poremećenog lučenja insulina, a ne zbog težine. Telesna težina je samo produkt svega.

U poslednje vreme, odlične rezultate u lečenju PCOS daju i lekovi za regulaciju insulina uz pravilnu ishranu. Da bi se odredila terapija, neophodno je utvrditi insulinsku rezistenciju tako što ćete uraditi test opterećenja glukozom.